Memoir '44

Cikkek, írások - Eredeti Tigrisek

Ha eredeti Tigrist akarsz látni élőben, akkor íme egy rövid összefoglaló, hogy a 2. világháborúból megmaradt német Tigris tankok jelenleg hol találhatóak.

Tiger I. páncélosok


Aberdeen Tiger
Ez a Tigris I. tank eredetileg az 501-es SS nehézpáncélos hadosztályhoz tartozott (ss.Pz.Abt. 501), 1943-ban, Észak Afrikában zsákmányolták, majd az amerikai hadsereg az aberdeen-i teszt területre (Aberdeen Proving Grounds, Baltimore, USA) szállította, analizálási és tesztelési célokra. Itt olvashatod a korabeli cikket róla: [link]. A háború után Aberdeen-ben volt kiállítva sok évig, jelenleg Angliában van helyreállítási céllal.


Bovington Tiger
Ezt a Tigrist szintén Észak Afrikában zsákmányolták, Tunéziában. Churchill tankok tették harcképtelenné Medjez-el-Bab-nál, 1943 április 21.-én. A Tigris az 504-es SS nehézpáncélos hadosztályhoz tartozott, 131-es taktikai számmal. Angliába szállították elemzésre.A bovingtoni tank múzeumban helyreállították annyira, hogy működik is. A http://www.tiger-tank.com/ címen megtekinthető a helyreállítási folyamat is.


Saumur Tiger
Ezt a késői Tigris I-est Francaországban zsákmányolták, jelenleg a Saumur-i Páncélosok Múzeumában (Musée des blindés) látható. [link]


Vimoutiers Tiger
Ezt a Tigrist Franciaországban, Vimoutiers városa mellett hagyta magára a legénysége 1944 augusztus 21.-én, mert elfogyott az üzemanyag. A páncélost robbantással hasznáhatatlanná tették, mielőtt otthagyták volna. A háború után a tank elfeledve rozsdállott addig, amíg 1970-ben a városba vontatták, és kiállították. Ekkor valamennyire rendbehozták, bár továbbra sincsen túl jó állapotban.


Kubinka Tiger
Az orosz Kubinkai tank múzeum is helyt ad egy jó állapotban levő Tigrisnek. A kubinkai Tank múzeum Moszkvától 1 óra kocsival.


Snegiri Tiger


Eredetileg célponként használták, orosz fegyver-tesztelésekkor, így erősen lesérült. A Lenino-Snegiri Hadtörténeti Múzeum (Lenino-Snegiri Museum of Military History) mellett, szabadtéren volt kiállítva. Átszállítottak a Saratov-i múzeumba. Manapság sincs túl jó állapotban.Tiger II. - Királytigris páncélosokLa Gleize-i Királytigris
Királytigrist lehet látni Belgiumban a La Gleize-i "December 1944" múzeumban. [link]
A Peiper harccsoporthoz tartozó páncélost 1944 dec. 22-én lőtték ki, a Verimont tanyánál, La Gleize mellett. A tank Möbius SS-Hauptsturmführer 1. szakaszának 3. tankja volt, parancsnoka Rudolf Dollinger SS-Obersturmführer. Utóélete során először célbalőni használták amerikai katonák, majd amikor a roncseltakarítás során elszállítottak és beolvasztották volna ezt is, a helyi kocsmáros 1 üveg konyakért megvette a szállításért felelős amerikai katonától.
Pár kép a tank sorsáról és a helyreállításról: [link]


Munster-i Királytigris
Ez a Tigris a munster-i Deutsches Panzermuseum-ban található. Több infot nem találtam róla. [link]


Saumur-i Királytigris
Az egyetlen működő Királytigris a Saumur-i Páncélosok Múzeumában (Musée des blindés) látható. [link]


Bovington-i Királytigrisek


A bovingtoni Tank Múzeumban van 2 db királytigris. A felső képen látható a világ egyetlen megmaradt Porsche tornyos Királytigrise.


Kubinkai Királytigris


Persze itt is van. De itt még Maus is van, pedig az nem is maradt állítólag.
Thun-i Királytigris

A svájci tankmúzeum királytigrise. Franciaország ajandékozta Svájcnak a háború után.


Fort Knox-i Királytigris

Patton múzeum, Fort Knox, USA. Ez a Tiger II. is a Peiper harccsoporthoz tartozott, mint a La-Gleize-i. Toronyszáma 332-es, Otto Blase SS-Unterscharführer volt a parancsnoka. 1944 december 25-én reggel az N33-as úton La-Gleize irányában haladtak, amely akkor már amerikai kézen volt. Valószínüleg a Peiper harccsoport főerőihez akartak csatlakozni, de rossz irányba mentek. Az út mellett parkoltak, amikor 740. zászlóalj Shermanjai bukkantak fel. Glenn George őrmester azonnal tűzparancsot adott, és a csőre töltött fehér foszor gránáttal (gyújtógránát) eltalálták a Tigrist. Az erős füst miatt valószínüleg azt gondolta a német legénység, hogy kigyulladt a járművük, és az amerikaik nagy meglepetésére kiugráltak a tankból, aztán le lettek gépfegyerezve. A történet folytatását egy képekkel illusztrált, angol nyelvű cikkből tudhatod meg: [link]

Elég rossz minőségű színes videó, amely akkor készült, amikor a 332-es megérkezett első amerikai telephelyére, Aberdeen-be.Búcsúzóul pedig egy eredeti háborús felvétel: Tigrisek akcióban.A cikket ZP fordította és szerkesztgette. Nem biztos hogy ez a lista teljes, és hibátlan, ha van hozzáfűzni valód, üzenj a fórumon!

Magyar Tigris replika:

A Tiger 912-esA Tiger 912-es a szerelőbakonA bal oldali levegőszűrő és a szerszámosdoboz
A motorháztetőA jobb oldali búvónyílás a tornyonA leszerelt kerekek
A torony bal eleje. Jól látható a zimmerit utánzatVontatókötelek a páncéltesten a toronytól balraA homlokpáncél
Az egyik lánctalpAz ideiglenes bal lánckerék.A tank jobb futóművének helye az ideiglenes láncfeszítőkerékkel
A Tigris feneke.LengőkarokA csobánkai bemutatón az ideiglenes láncfeszítővel
A Tiger 912-es CsobánkánA Tiger 912-es CsobánkánA Tiger 912-es Csobánkán
A Tigris sebezhető pontjaAz ideiglenes futómű

Vissza a cikkek listájához

Nem hivatalos magyar rajongói Memoir'44 weblap. A Memoir'44 játék a Days of Wonder kiadó védjegyzett terméke.

RSS | Készült 2006-ban a Gémklub és az AionNET Kft. támogatásával.

Webáruház fejlesztés - Webáruház készítés